Serveringens när, var hur?

När - snaps?

  • Som på kontinenten, ett glas snaps när andan faller på, till exempel vid avslutad affär eller framför brasan

  • Till sillen eller lammet, Alte Himbeer - Hallon går alldeles utmärkt till Löksill och skaldjur. Alte Zwetschke - plommon fungerar bra till lamm.

  • Till desserten, kanske Hasselnöt till den mörka chokladen, eller varför inte en Alte Williams till osten


När - likör? (som bärare av naturliga smaker) 

  • Blandad med mousserande vin. Till exempel en traditionell svartavinbärslikör, eller kanske blåbärslikören som används av flera restauranger i detta sammanhang.
  • Ren, "on the rocks", eller kanske lite fläderlikör, eller en Williamslikör, som en drinkingrediens, blandad med tonicwater och kanske en bit gurka, för en fräsch alkoholsvag välkomstdrink. 

  • Tillsammans med kaffe, fruktte, eller svart te. Till exempel en värmande kaffedrink, med blåbärslikör, en skvätt cognac toppat med lite grädde.

  • I bakverk och efterrätter. Vissa kök väljer att reducera drycken, för att få fram en koncentrerad fruktsås. I en fruktsallad, eller kanske tillsammans med crepés/ pannkakor. Likörerna blir intressanta smakförstärkare i varma som såväl kalla recept.

 

Hur?

  • Optimalt 2 cl i tulpanglas. Glasets form dels fångar de flyktiga aromerna, dels låter oss dofta på dem i koncentrerad form.

  • Undvik Vanliga svenska snapsglas!
 Våra traditionella konformade glas som fylls till bredden ger aromerna en enkel flyktväg bort från glaset.

  • Osnurrad. Tvärtemot vin, vill vi låta snapsen vila en stund först. Aromerna är mer lättflyktiga än alkoholen, därför lämnar vi alkoholen så ostörd som möjligt, medan aromerna i lugn och ro får stiga uppåt

  • Rumstempererad snaps framhäver aromerna. "Serveras välkyld" är ett säkert sätt att döva smakupplevelsen! På samma sätt som ett kylskåp "tar död" på 200 aromer i en chokladbit,

 

Överst på sidan